Tots Sants

les festes de tardor i hivern

El dia 21 de setembre comença la tardor. Comença el cicle agrícola amb la feina de la sembra, a la qual el pagès concedeix la màxima importància ja que en depèn la posterior collita i, per tant, la seva subsistència. També s’obre l’època de la caça.

El dia 1 d’octubre, els nostres avis encenien el braser, tant si feia fred com si no. També era el dia d’estrenar la roba de tardor.

Aquesta estació es caracteritza pel descens de les temperatures i del nombre d’hores de sol comportant una profunda transformació a la natura. Les fulles dels arbres caducifolis s’assequen i cauen. A la cuina de tardor predominen la caça, els bolets i la fruita seca.

Les festes més importants de la tardor són el dia de Tots Sants i la diada dels difunts.

Tots Sants

El dia 1 de novembre correspon amb les festivitats de Tots Sants. Se celebra la festa de tots aquells sants que no tenen un dia en el calendari. La primera part del dia es dedicava als vius i la segona als morts.

L’Església avui oficia en memòria de tots els sants que van esmerçar les seves vides en la propagació i defensa de la fe cristiana. La celebració d’aquesta festa l’1 de novembre data del segle IX i en ella s’integra tota una sèrie de cultes i ritus, sobretot celtes, anteriors al cristianisme, dedicats als avantpassats familiars.

La festa de Tots Sants és, doncs, una festa dels avantpassats, un moment en el qual es recorden els morts familiars. Es fan cerimònies i oracions, s’ofrenen llums, es resen tres parts del rosari, es diuen tres misses i toquen les campanes durant tota la nit perquè els difunts que no han assolit encara la pau en trobin el camí.

En aquesta festa hi ha tres costums: visitar els cementiris, fer castanyes i menjar panellets. Es tracta de relacionar el món dels vius amb el dels morts.

El dia dels difunts

El Dia dels Difunts és una festivitat que es celebra en molts països del món, encara que cada cultura ho fa en dates diferents i amb tradicions curioses que difereixen molt entre si.

El dia dels difunts a Àsia

Per a totes les cultures, venerar als seus difunts i desitjar-los el descans etern és una cosa molt arrelada i  al llarg de la història s’ha desenvolupat de maneres molt diferents. És molt interessant conèixer algunes tradicions i la manera en què, irònicament, commemoren als familiars que ja els han abandonat.

Moltes vegades, coneixem aspectes de la cultura d’un país, però algunes de les seves tradicions no són conegudes ja que, en molts casos, cada poble dins d’un estat té les seves propies costums. Vegem alguns exemples.

El Festival Ching Ming a la Xina

En aquest gran país celebren aquesta data amb un festival que literalment es tradueix com a “brillant i enlluernador”, el conegut Ching Ming. Es celebra la tarda del 4 o 5 d’abril del calendari solar, que coincideix amb el dia 106 en el calendari lunar xinès i amb el setè mes anomenat “Mes Fantasma”, perquè els difunts surten a la superfície. Durant aquesta festivitat, els xinesos netegen i arreglen les tombes dels seus familiars, col·locant espelmes i remarcant les inscripcions. Després, reten homenatge als morts reunint-se per menjar i cremant diners com a símbol de prosperitat. Al final, tots s’agenollen per resar.
A més, durant tot el dia del Ching Ming, les famílies pengen unes branques de salze a les portes de les seves cases, perquè és el símbol de la llum i l’enemic de la foscor, la qual cosa els permetrà protegir-se dels esperits malignes ja que, si no ho fan, creuen que en la seva propera vida tornaran convertits en gossos grocs.

El Mahalaya a la comunitat hindú

L’Índia és un país on les costums estan molt arrelades entre la població, per la qual cosa el Mahalaya o Dia dels Morts és de gran importància per a la comunitat hindú. Aquest ritu marca el començament d’un any ple de pau. Durant aquest dia, els indis es congreguen per resar i invocar als esperits passats, demanant el descans etern de tots els seus familiars difunts i desitjos per aconseguir estar en pau la resta de l’any. A més, també omplen d’espelmes les tombes dels panteons, donant-li un toc molt nostàlgic a aquesta celebració.
Al llarg del dia es poden sentir himnes sagrats i mantres retransmesos a través de la ràdio de tot el país. En cada llar es reciten versos de el “Chandipath” sobre la reencarnació de la Deessa Durga i, quan es fa fosc, la gent li resa a aquesta Deessa per espantar als dimonis. Alguns devots també es banyen al riu Ganges mentre resen pels seus familiars morts.

El Día dels Morts a Cambodja

El Pak Ben o Festival dels Morts es celebra a Cambodja durant el mes de setembre. La tradició dura catorze dies durant els quals les famílies preparen deliciosos i elaborats plats perquè quan arribi el dia 15 els portin al temple local en senyal d’ofrena als familiars difunts i als monjos. Es tracta d’una de les festivitats més luxoses al país, per la qual cosa els habitants de Cambodja es vesteixen amb els seus millors vestits per a aquesta celebració als avantpassats.

El Phi Ta Khon a Tailàndia

Els tailandesos en general creuen en els fantasmes, i una prova d’aquesta creença és el festival del Phi Ta Khon, en el qual es duu a terme una desfilada de màscares amb música. Al poble de Donen Sai, al nord-est de Tailàndia, els joves vilatans es disfressen d’esperits i fantasmes per espantar a la resta d’habitants, mentre els monjos reciten la història de l’última reencarnació de Buda.
Aquest festival tailandès es celebra el primer dia de les festes budistes conegut com Boon Para Wate i pot ser al maig, juny o juliol. Dura tres dies, i durant el primer i el segon dia es disfressen de monstres, ballen i finalment apaguen les torxes per marcar el final de la processó. L’últim dia, els habitants del poble es reuneixen en el temple de Wat Ponchai per escoltar el missatge de Buda recitat pels monjos. Quan el festival acaba, les màscares es tiren al riu Man.
L’origen de la festa és curiós, ja que explica la llegenda que un príncep va sortir de viatge durant tant de temps que els seus súbdits es van oblidar d’ell i fins i tot van pensar que havia mort. Quan el príncep va tornar, ho van celebrar amb tant soroll que fins i tot els esperits van despertar i es van unir a la festa que havien organitzat.

La comunitat Tana Toraja a Indonèsia

A Indonèsia hi ha una comunitat de la illa Sulawesi que celebra aquesta data de manera molt peculiar. Els residents de la comunitat Tana Toraja duen a terme cada tres anys a finals del mes d’agost un ritual anomenat Menene, en el que treuen als seus familiars momificats de les sepultures per netejar les tombes i canviar-los la roba. D’aquesta manera, mostren respecte i amor als familiars que ja han mort, i es tracta d’una festivitat molt important tenint en conte el significat que té per a aquesta comunitat tots els ritus fúnebres.

La processó de les vaques al Nepal

Al Nepal, el Dia dels Morts es celebra el mes de Bhadra, a l’estiu, i és una festivitat que es diu Gai Jatra (traduït com a “processó de les vaques”). Aquest nom prové de la creença en la que les vaques guien l’esperit dels morts cap al més enllà i té el seu origen en la religió hindú. Al llarg de la celebració, totes les famílies que hagin perdut un ésser estimat durant l’any anterior construeixen una gai (vaca) amb tela, paper decorat i branques de bambú i afegeixen retrats dels morts, a més d’un altar al voltant de la vaca. D’aquesta manera, inicien una processó en la qual es passegen pels carrers amb tots aquests artefactes a coll i en la qual els nens es disfressen de vaques.

festa nepal gai jatra 01

Enllaços per saber-ne més

Festes de Tots Sants (festes.org)
Festes i tradicions. (Laketània.com)
El dia dels difunts a Àsia (Casa Àsia)
Tots Sants i Difunts (C.E.T.)
Festes de tardor. Tots Sants (Carrutxa)
Tots Sants (Elisa Altimir)
Tots Sants i el dia de difunts (Culturcat)
La castanyada / Tots Sants (Sortir amb nens)
Dia de Tots Sants als cementiris (Telenotícies comarques)
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s