Mar adentro (2004)

Mar-Adentro-DVD

Amenábar recrea en to hagiogràfic la recta final del tetraplègic gallec Ramón Sampedro, que es va suïcidar el 1998 després de defensar davant els tribunals durant anys el seu suposat dret a morir. La discutida pel·lícula va ser presentada en el recent Festival de Venècia i pretén revifar a Espanya el debat sobre l’eutanàsia.

Nascut a Xuño (La Corunya) en 1943, Ramón Sampedro va viatjar de jove per tot
el món com a mariner fins que als 26 anys va quedar tetraplègic per un accident a la platja. Paralitzat de coll en avall, des de llavors va ser cuidat pel seu germà i la seva família. Sampedro va romandre gairebé sempre postrat al llit, davant de dos finestres, doncs, a diferència d’altres tetraplègics, es negava a utilitzar la cadira de rodes i a sortir de la seva cambra.

Així va passar 29 anys, llegint, escoltant música, escrivint, parlant amb molta gent i lluitant sense èxit perquè l’Estat li autoritzés a suïcidar-se, doncs considerava la seva vida indigna de ser viscuda. En els anys 90, el seu cas va saltar als mitjans de comunicació, va arribar als tribunals de justícia i va suscitar un cert debat social. El 1996, Sampedro va publicar els seus escrits autobiogràfics amb el títol Cartes des de l’infern (Ed. Planeta). I, finalment, el 12 de gener de 1998, es va suïcidar en connivència amb diversos familiars i amics que mai van ser inculpats, ja que ell mateix va elaborar un sofisticat pla per protegir-los.

Després del seu suïcidi assistit, les seves poesies van ser publicades en el volum Cando eu queia (Ed. Xerais). (Font: Mar adentro. Elegir la muerte. Ágora RIIAL)

banner veure video firedriv

La mort i la dignitat, guia didàctica elaborada per Ramon Breu
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s