3. Vocació i missió de Moisès

El relat sobre la vocació i missió de Moisès es troba al llibre de l’Èxode (Ex 3,1-22 i Ex 4,1-17)

Déu crida Moisès

moises jo soc1 Moisès pasturava el ramat del seu sogre Jetró, sacerdot de Madian. Un dia, mentre guiava el ramat desert enllà, va arribar a l’Horeb, la muntanya de Déu. 2 Allí se li va aparèixer l’àngel del Senyor en una flama enmig d’una bardissa. Moisès va mirar i veié que la bardissa cremava però no es consumia. 3 I es va dir: «M’atansaré a contemplar aquest espectacle extraordinari: què ho fa que la bardissa no es consumeixi?» 4 Quan el Senyor va veure que Moisès s’atansava per mirar, el cridà de la bardissa estant: «Moisès, Moisès!» Ell respongué: «Sóc aquí». 5 Déu li digué: «No t’acostis. Treu-te les sandàlies, que el lloc que trepitges és sagrat». 6 I va afegir: «Jo sóc el Déu del teu pare, el Déu d’Abraham, el Déu d’Isaac i el Déu de Jacob». Moisès es va tapar la cara perquè tenia por de mirar Déu. 7 El Senyor li digué: «He vist l’opressió del meu poble a Egipte i he sentit com clama per culpa dels seus explotadors. Conec els seus sofriments; 8 per això he baixat a alliberar-lo del poder dels egipcis i fer-lo pujar des d’Egipte cap a un país bo i espaiós, un país que regalima llet i mel: el país dels cananeus, els hitites, els amorreus, els perizites, els hivites i els jebuseus. 9 El clam dels israelites ha arribat fins a mi i he vist com els egipcis els oprimeixen. 10 Ara, doncs, jo t’envio al faraó; vés-hi i fes sortir d’Egipte els israelites, el meu poble».

El Senyor confia a Moisès una missió 11 Moisès digué a Déu: «Qui sóc jo per a anar a trobar el faraó i fer sortir els israelites d’Egipte?» 12 Déu li va respondre: «Jo sóc amb tu. I perquè vegis que t’envio jo mateix, et dono aquest senyal: quan hauràs fet sortir d’Egipte el poble d’Israel, m’adorareu dalt d’aquesta muntanya.» 13 Moisès va dir a Déu: «Quan aniré a trobar els israelites i els diré: “El Déu dels vostres pares m’envia a vosaltres”, si ells em pregunten: “Quin és el seu nom?”, què els he de respondre?» 14 Llavors Déu digué a Moisès: «Jo sóc el qui sóc.» I afegí: «Digues als israelites: “Jo sóc” m’envia a vosaltres.» 15 Després, Déu va ordenar a Moisès: «Digues als israelites: “El Senyor, el Déu dels vostres pares, el Déu d’Abraham, el Déu d’Isaac i el Déu de Jacob, m’envia a vosaltres.” Aquest és el meu nom per sempre més; amb aquest nom m’invocaran totes les generacions. 16 Vés a reunir els ancians d’Israel i digues-los: “El Senyor, el Déu dels vostres pares, el Déu d’Abraham, d’Isaac i de Jacob, se m’ha aparegut i m’ha dit: He decidit d’intervenir a favor vostre, perquè he vist com us tracten a Egipte; 17 us trauré de l’opressió d’Egipte per portar-vos al país dels cananeus, els hitites, els amorreus, els perizites, els hivites i els jebuseus, un país que regalima llet i mel.” 18 Els israelites t’escoltaran, i aleshores tu i els ancians d’Israel anireu a trobar el rei d’Egipte i li direu: “El Senyor, el Déu dels hebreus, se’ns ha aparegut; hem d’anar desert enllà, a una distància de tres dies de camí, per oferir sacrificis al Senyor, el nostre Déu.” 19 Ja sé que el rei d’Egipte no us deixarà sortir si no és per la força; 20 però jo intervindré amb el poder de la meva mà contra Egipte realitzant enmig d’ells tota mena de prodigis, i finalment us deixarà sortir. 21 A més, faré que els egipcis us mirin amb simpatia i no haureu d’anar-vos-en amb les mans buides. 22 Que cada dona israelita demani a les seves veïnes o a les que viuen amb ella objectes de plata i d’or i vestits. Poseu-los als vostres fills i a les vostres filles, i així espoliareu els egipcis.»

Signes de la missió de Moisès

1 Moisès va respondre: «Els israelites no em creuran ni m’escoltaran. Diran: “No és veritat que se t’hagi aparegut el Senyor Déu.”» 2 El Senyor li preguntà: «Què hi tens, a la mà?» Moisès respongué: «Un bastó.» 3 El Senyor li va ordenar: «Llança’l a terra.» Ell l’hi va llançar, i el bastó es convertí en una serp. Quan la va veure, Moisès es féu enrere. 4 El Senyor li va dir: «Allarga la mà i agafa-la per la cua.» Ell va allargar la mà i l’agafà. I, a la seva mà, la serp es va convertir altra vegada en un bastó. 5 El Senyor va afegir: «Així creuran que se t’ha aparegut el Senyor, el Déu dels seus pares, el Déu d’Abraham, el Déu d’Isaac i el Déu de Jacob.» 6 El Senyor li digué encara: «Posa’t la mà al pit.» Ell ho va fer així i, quan la va treure, era plena de lepra, blanca com la neu.» 7 Després el Senyor li digué: «Posa’t altra vegada la mà al pit.» Ell va fer-ho així i, quan la va treure del pit, tornava a ser com abans. 8 El Senyor va afegir: «Si no et volen creure i no fan cas de tu pel primer prodigi, et creuran pel segon. 9 I si tampoc no et creuen ni fan cas d’aquests dos prodigis, vés a buscar aigua del Nil i escampa-la per terra; l’aigua que hauràs tret del riu es convertirà en sang.»

Aaron, portaveu de Moisès 10 Moisès va dir al Senyor: «Senyor, et demano que m’excusis. Jo no sé parlar. No n’he sabut mai, ni tampoc en sé ara que tu has parlat amb mi. No em surten les paraules.» 11 El Senyor li respongué: «Qui ha donat la boca a l’home? Qui el fa tornar mut o sord? Qui li dóna la vista o fa que sigui cec? ¿No sóc jo, el Senyor? 12 Ara, doncs, vés, que jo seré amb tu quan parlis i t’ensenyaré què has de dir.» 13 Moisès va insistir: «T’ho suplico, Senyor, envia-hi algú altre.» 14 El Senyor, irritat contra Moisès, li va dir: «¿No tens el teu germà Aaron, el levita? Jo sé que ell parla bé. Mira, ara mateix et ve a trobar i s’alegrarà sincerament de veure’t. 15 Parla amb ell i explica-li què ha de dir. Jo seré amb tu i amb ell quan parlareu i us ensenyaré què heu de fer. 16 Ell parlarà al poble en lloc teu; ell et farà de portaveu i tu li faràs de déu. 17 I pren també el bastó; et servirà per a fer els prodigis.»

Activitats

1) Déu es va presentar a Moisès en forma de ……………………………. ………………………………………

2) Què demana Déu a Moisès?

3) En un primer moment Moisès posa excuses, diu que ell ……………………………………………., però Déu li dóna proves per a què agafi confiança. De quines senyals es tracta ?

4) Quin paper juga Aaron en la missió de Moisès ?

5) Ara redacta aquesta mateixa història, sobre la missió que encomana Déu a Moisès, usant, però, les teves pròpies paraules.

Formulari de resposta
fletxa_dretaEls hebreus a Egipte
fletxa_dretaEls orígens de Moisès
Vocació i missió de Moisès
fletxa_dretaÈxode d’Egipte fletxa_dretaEl poble d’Israel
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s