1. La qüestió del sentit

La qüestió sobre el sentit de la vida

La pregunta pel sentit de la vida és complexa però d’una gran importància per a la felicitat de les persones. Nosaltres intentarem aclarir en qué consisteix preguntar-se pel sentit de la vida.

Analitzant els còmics següents veuràs que es refereixen a temes relacionats amb el sentit de la vida. Qué et suggereixen ? Quina relació hi pot haver entre el sentit de la nostra vida i Déu? Quins són els esdeveniments de la vida que ens fan pensar mes en aquests temes?

comic cortes deu comic el roto director

Quan es comença a reflexionar entom d’aquesta qüestió sorgeixen moltes preguntes. Unes poden ser de tipus més científic, és a dir, més objectives, i altres de tipus més personal, depenents de l’opinió de cadascú.

Activitat: Preguntes sobre el sentit de la vida

Escriu algunes preguntes que se t’acudeixin en relació al sentit de la vida, tant si són objectives com personals.

Formulari de resposta

El sentit de la vida i la felicitat

Si observes aquests còmics una estona hi podràs trobar un element comú, quin és el lligam que uneix aquests còmics?

comic chumez desti comic quino suicidi comic quino sofa

En el text següent es planteja una relació entre el sentit que donem a la vida i a la felicitat.

El discurs sobre la felicitat humana està molt relacionat amb el discurs sobre el sentit. La felicitat humana consisteix en la culminació d’un objectiu determinat com la satisfacció d’un desig, però no qualsevol desig. Tots els homes tenen el desig de ser feliços, de tenir plenitud en les seves vides. La felicitat no és quelcom fortuït i immediat que arriba de forma arbitrària sinó que és el fruit d’un esforc, és un estadi que resulta difícil d’assolir. Algú és feliç quan el seu ésser i el seu obrar tenen un sentit. La idea de sentit es relaciona amb la felicitat de I’ésser humà. Per això la felicitat no pot fonamentar-se només en eis béns materials, en la possesió de les coses, en la superioritat, en el poder, tot i que la nostra societat moderna hagi basat el desenvolupament en la seva producció gràcies a la ciència i a la técnica. L’home és quelcom més que un ésser que consumeix. La felicitat humana és quelcom més complex que la mera conquesta del poder i la posessió.

Francesc Torralba (text adaptat) Pedagogía del sentido. PPC, Madrid, 1997

quadre sentit conductesHi ha una relació directa entre el sentit que donem a la vida, les conductes que seguim en funció d’aquest sentit i, lògicament, les conseqüències que se’n deriven. Completa el quadre següent, afegint-hi altres sentits, segons el model apuntat.

Activitat: El sentit de la vida i la felicitat

1. En què consisteix la felicitat?
2. Quina relació té amb el sentit de la vida?
3. Quines “felicitats” critica aquest autor?
Formulari de resposta

Els decàlegs sobre la felicitat

Llegeix els següents decàlegs sobre la felicitat i després redacta cinc punts com a inici del teu propi decàleg de la felicitat.

foto jodorowski foto kidman foto benaurances 02

quadre decaleg

Activitat: El meu mig decàleg de la felicitat

1. Quins són els primers cincs punts del teu decàleg?
Formulari de resposta

El mite de Sísif i el sentit de la vida

imatge sisif

Els càstigs eterns que s’imposaven en el Tàrtar estaven relacionats amb el delicte comès en vida. Un il·lustre condemnat va ser Tàntal, el qual es va atrevir a robar Nèctar i Ambrosia (beguda i menjar dels déus) d’un banquet diví. La seva tortura va consistir en romandre de peu en un llac amb l’aigua a l’altura de la barbeta, sota un arbre que tenia les branques baixes plenes de fruites. Cada vegada que Tàntal, desesperat per la fam o la set, intentava prendre una fruita o xuclar una mica d’aigua, aquests es retiraven immediatament del seu abast.

Un altre cèlebre resident d’aquesta presó infernal és Sísif, el qual va ser condemnat a pujar eternament una enorme pedra per un pendent molt pronunciat. Cada vegada que, el desgraciat, estava a punt d’arribar al cim, la pedra rodava cap avall obligant-lo a començar de nou.

Ixió va matar el seu sogre llançant-ho a un fossat ple de brases, el seu turment al Tàrtar va ser girar eternament en una roda de foc a la qual estava lligat amb serps.

imatge comdemnats tartar

Activitat: Qüestionari sobre el vídeo «¿Cuál es el sentido de la vida?»

1. En què s’assembla la nostra vida amb la que es descriu en el mite de Sísif?
2. Des del punt de vista cristià, en què consisteix trobar sentit a la vida?
3. Des d’un punt de vista no creient, el sentit de la vida consisteix en…
4. Són compatibles les dues interpretacions anteriors?
Formulari de resposta

Activitat: Redactat sobre el sentit de la vida

Fent ús de les idees que han anat apareixent, i aportant-ne de teves personals, redacta un comentari lliure sobre el sentit de la vida. (50 paraules)

Formulari de resposta
icona png 50 icona png 50 icona png 50 icona png 50 icona png 50 icona pdf 50 icona pdf 50
“El río”, Manuel Vicent “Desiderata”, Saint Paul, Baltimore, 1693 “Fumemos pues”, Laura Freixas “La felicitat és una despesa de manteniment”, Eduard Punset “El camino del zen”, Alan Watts El decàleg Kidman “Diez recetas para ser feliz”, Alejandro Jodorowski
comic forges comic calvin comic quino mafalda
La qüestió del sentit
fletxa_dretaA la recerca de sentit fletxa_dretaEl panorama de respostes fletxa_dretaCançons i vídeos

Deixa un comentari