Aquel no era yo

Aquel_no_era_yo_cartellKaney (Juan Tojaka) és un nen soldat d’un país africà. Amb ell viuen d’altres nens soldats, sota les ordres de l’home que s’ha convertit en el seu pare, el General de l’Exèrcit Rebel (Babou Cham). Paula (Alejandra Lorente) és una cooperant espanyola que ha arribat a l’Àfrica seguint la seva parella, Juanjo (Gustavo Salmerón) amb l’objectiu d’ajudar i rescatar als nens soldats que hi viuen. En un punt situat a la frontera, Paula i Kaney es troben i aquest serà el punt de partença d’aquesta dramàtica història, en un escenari de por, violència, terror i redempció…

“Ser un soldat, i especialment un nen soldat, no és difícil: o t’hi acostumes o et maten. El més dur és aconseguir viure amb els teus records i tornar a ser tu mateix després de fer el que has fet.”

Conflictes com el de la República Centreafricana o Sudan del Sud han posat en primera línia el drama del reclutament de menors com a soldats. Però no són els únics. Segons dades de les Nacions Unides, Afganistan, Txad, Colòmbia, Costa d’Ivori, Filipines, Índia, Iraq, Líban, Mali, Nyammar, Pakistan, República Democràtica del Congo, Sudan, Síria, Tailàndia i Iemen segueixen reclutant nens i nenes soldats.

Encara que no es coneixen les xifres exactes, cada dia centenars de milers de menors participen en conflictes armats, es veuen sotmesos a situacions extremes, són utilitzats per cometre barbaritats, pateixen maltractaments, violacions o són testimonis d’assassinats. No sempre participen activament en els combats, també se’ls assigna funcions de suport, com ser portadors de ferits, munició, ser espies o missatgers i, en el cas de les nenes, de vegades són obligades a servir com esclaves sexuals.

Els actes de violència dels quals són testimonis o que són forçats a cometre tenen conseqüències molt greus en el seu desenvolupament, en la seva salut física i mental, i poden minvar molt seriosament la seva capacitat de tenir un futur millor si no reben l’ajuda que necessiten.

Entrevista amb Esteban Crespo, director del curtmetratge

Deixa un comentari