3. Fora els prejudicis

banner transformar 3

A la premsa apareixen molt sovint notícies relacionades amb el fet de la immigració. Notícies que també sovint estan relacionades amb temes com el racisme o la discriminació. Aquí en tens alguns exemples que reflecteixen la complexitat d’aquesta realitat que afecta la nostra societat globalitzada. Llegeix-les i després anota d’altres problemes que generen o plantegen.

  • A) La UE realizará expulsiones conjuntas de inmigrantes ilegales en vuelos chárter. “En general -apunta el plan- la decisión de expulsión debería basarse en una situación individual y deberán considerarse adecuadamente los derechos humanos de la persona afectada, así como si la medida es proporcional. Sería conveniente una respuesta judicial”.
  • B) Detenidos 29 inmigrantes que llegaron a Canarias en dos pateras.
  • C) Desarticulan una red de inmigración ilegal dirigida por un pastor evangélico en Alcalá de Henares. Captaban a mujeres jóvenes en Nigeria y las trasladaban a España en pateras para prostituirlas.
  • D) No sin mis hijos. Los niños de ecuatorianos que echan raíces vuelan a Barcelona al reencuentro de su familia. Todos forman parte de la operación “Reencuentro une corazones”, montada por la Asociación de Ecuatorianos de Barcelona con el fin de facilitar la reagrupación familiar de los emigrantes del país andino. “La separación familiar provoca deserción y bajo rendimiento escolar, a veces malos tratos por parte de quien los cuida. El mayor problema de la emigración es que la familia se desintegra, los hijos no están con quienes deben formarlos, se sienten abandonados. Viven con tíos, abuelos, amigos, comadres, a quienes los padres envían cierta cantidad para el mantenimiento”, explica la señora Intriago.
  • E) “Mi papi habla catalán y es paleta”. A sus 14 años, Ronald Zapata comprende bien lo que significa emigrar. Desde que en 1998 sus padres marcharon a Barcelona, no ha dejado de pensar en reunirse con ellos. Ayer llegó a Barcelona acompañado por un hermano de 12 años y dos hermanitas más pequeñas. “Vivíamos con nuestra abuelita en Santa Rosa -explicó el niño en el aeropuerto de Quito, antes de embarcar en el avión-. Mis padres me dicen que Barcelona es bonita y tranquila, que la vida es buena allá y por eso nos llevan. Me contaron que allí se habla catalán. Mi papi ya habla catalán. Quiere que nosotros lo aprendamos también. Nos llaman los fines de semana. En vísperas del viaje nos llamaron todos los días. Mi padre trabaja de paleta. En Ecuador era vigilante en un colegio. Mami trabaja en el servicio doméstico. Nos han enviado ropa por correo y allí nos esperan con abrigos”, comenta el muchacho.

formulari

Activitat 4:

Quines altres problemàtiques apareixen reflexades en les notícies anteriors?

Cinema sobre prejudicis, racisme i discriminació

cabwana cacrash caamerican capariah

Què cal fer per evitar els prejudicis?

En primer lloc, tenir presents els drets humans. La lectura de la Declaració Universal dels Drets Humans (D.U.D.H.) ens pot ajudar a conèixer quins són aquells drets que manquen en una societat que mostra una actitud racista i discriminiatòria envers l’estranger immigrant. És important identificar quins drets humans trepitgem quan adoptem actituds racistes o discriminatòries envers els altres. És essencial saber, en definitiva, quins són els principals drets de la persona si volem construir una societat on la bona convivència sigui una realitat. 

Cal fer, doncs, una lectura reposada de la DUDH a fi de veure quins són aquells drets essencials per aconseguir millorar la convivència i evitar el racisme. Punxa damunt la imatge de sota per fer-ne la lectura.

Declaració Universal dels Drets Humans

formulariActivitat 5:

Seguint el criteri explicat més amunt, escull 4 drets d’entre tot l’articulat de la DUDH.

Aquí tens uns quants textos, còmics i cançons per seguir reflexionant.

Mesclat / Com goses?
____________________________________________________

Mesclat

El Chojín / Rap contra el racismo
____________________________________________________
Rap-vs-Racismo
 grill ulleres Prejudice
Text: “Treu-te les ulleres” Text: “Els prejudicis com a forma de violència”
Auschwitz-children racisme02
Text: “Evitar que això es repeteixi” Còmic: “Posar-se en la pell dels altres”
[vimeo 79671374 w=500&h=375] [vimeo 79671809 w=500&h=375]

En segon lloc, ens cal adquirir noves actituds i comportaments. Ben segur que tots patim de prejudicis, i que hi ha un munt d’actituds i comportaments de la persona que fan que tinguem prejudicis, és a dir, que estan a l’origen dels prejudicis. De la mateixa manera, hi haurà uns determinats comportaments i actituds que poden esdevenir una vacuna contra els prejudicis. Són les actituds i comportaments que caldrà potenciar en la nostra vida, una mena de consells pràctics que faciliten i milloren la convivència. 

Aquí tens una llista d’algunes de les actituds i els comportaments que fomenten els prejudicis, o que són un obstacle en el coneixement i l’acceptació de l’altre. Quines són les solucions que pots proposar a fi d’iniciar un camí vers la no discriminació?

Abans, però, pot ser molt útil llegir alguns dels documents següents, són uns textos que ens ajudaran a descobrir la riquesa de la diferència (punxa la imatge).

riquesa diferencia

Deixar-se portar per les aparences… Saber i assumir que cal superar-ho. La persona de debò es troba a l’interior.
El sentiment de superioritat, les ideologies… No hi ha diferència entre persones. Tothom és igual en dignitat i en drets.
La tendència a generalitzar…  Valorar l’altre per si mateix, cada persona és un món, no es poden etiquetar els altres.
La ignorància i el desconeixement  Adquirir cultura: relacionar-se, viatjar, conèixer altres formes de viure.
La por a lo desconegut… al canvi.  Trencar barreres i apropar-se al altre. Indiferència VS tolerància activa.
Assegurar la identitat pròpia  Valorar la diversitat, el mestissatge i la multiculturalitat.

formulariActivitat 6: Escull un dels drets humans seleccionats o bé una de les noves actituds que cal adoptar per deixar de banda tota actitud racista o discriminatòria envers els altres i elabora un pòster que contingui el títol corresponent, les imatges adients i un comentari personal sobre el que significa.

__________________________________________

Exemples de l’activitat 6

Aquí en trobaràs més

__________________________________________

La doctrina de l’Església i el racisme i la discriminació

Encara que en els evangelis (o en la Bíblia) no apareguin textos que facin referència de forma explícita a la qüestió del racisme i la discriminació tal i com es donen en l’actualitat, sí que trobem passatges que orienten la manera en què un cristià s’ha de relacionar amb els altres segons l’esperit de Jesús.

Busca les citacions següents, llegeix-les, i després anota el seu significat.

Dt 24,14-15 Hem de tractar amb justícia els immigrants i als més necessitats.
Is 58,7
Mt 7,1-5
Lc 10,25-37
Rom 12,9-21

Conferència de Durban. A la “Conferència mundial contra el racisme, la discriminació racial, la xenofòbia i altres formes d’intolerància”, celebrada a Durban (Sudàfrica) l’any 2001, trobem la contribució més recent de l’Església entorn d’aquesta problemàtica. Aquesta aportació es pot resumir en els següents punts:

  • a) La importància de la conversió personal. Donat que és en el cor de l’home on neixen els assassinats, les maldats, l’enveja, la supèrbia i la insensatesa, el primer que cal fer és substituir de l’interior de la persona la por i l’esperit de domini a fi posar-hi en el seu lloc l’apertura als altres, la fraternitat i la solidaritat. La fe cristiana ensenya en la dignitat de tot ésser humà i la unitat del gènere humà, i posa l’accent en la capacitat de perdonar i de reconciliar-se amb l’altre per a què això sigui possible.
  • b) La importància de l’educació. Donat que les arrels del racisme, la discriminació i la intolerància es troben en els prejudicis i en la ignorància, es fa necessària una educació de la persona que estigui al servei de l’home i de tot l’home.
  • c) Necessitat d’una discriminació positiva. A fi d’eliminar qualsevol forma de discriminació racial cal adoptar mesures especials que assegurin el progrés i la integració d’alguns grups racials o ètnics i de persones que requereixen protecció, la qual els pot ser necessària per poder disfrutar dels drets humans en condicions d’igualtat.
  • d) La solidaritat és l’únic camí possible per evitar el fracàs moral dels prejudicis racials i de les rivalitats ètniques. La solidaritat ha d’arribar al si d’aquelles societats on la deshumanització ha portat a una exacerbació de les opinions i de les conductes racistes i xenòfobes, i al rebuig del més dèbil, sigui estranger, invàlid o pobre. La solidaritat es fonamenta en la unitat de la família humana, perquè tots els homes, creats a imatge i semblança de Déu, tenen el mateix origen i estan cridats al mateix destí. 
  •  e) “No podem invocar Déu, Pare de tots, si ens neguem a comportar-nos fraternalment amb algunes persones, creades a imatge de Déu. (…) L’Església, de forma coherent, reprova com a estranya a l’esperit de Jesucrist, qualsevol discriminació o humiliació per motius de raça o color, de condició o religió” (Nostra aetate, 5)  

Completa aquestes frases de Jesucrist que volen ser una síntesi dels punts anteriors:

jesucrist

Els cristians, cada cop més arrelats en Crist, s’han d’esforçar per superar tota tendència a tancar-se en si mateixos, i aprendre a veure en les persones d’altres cultures l’obra de Déu. Només un amor autènticament evangèlic serà suficientment fort per ajudar a les comunitats a passar de la mera tolerància en relació als altres al respecte real de les seves diferències.

igualtat i justícia

Comentari 1  Comentari 2

1 responses to “3. Fora els prejudicis

  1. Retroenllaç: Bibliografia i Webgrafia – Maica Canela

Deixa un comentari