La vida de Pi (2012)

La_Vida_De_Pi-Caratula

Ang Lee, seguint l’èxit editorial de la novel·la “La vida de Pi” del salmantí Yann Martel, ens situa frontalment i directa davant la pregunta sobre el sentit de la vida, tot col·locant Déu i les religions en l’entranya de la realitat. Prenent com a base el caràcter simbòlic dels relats, la pel·lícula-faula ens vol representar la bellesa oculta, i convida a la contemplació de l’existència i el misteri que ens envolta.

Parteix d’una bona representació de la recerca espiritual del jove Pi, ambientada a Pondicherry (l’Índia francesa), que va des del descobriment de les seves arrels hindús representades per la seva mare, la racionalitat utilitària i objectiva del seu pare, la inesperada trobada amb la figura de Crist per mitjà d’un sacerdot catòlic, fins a l’apropament a l’oració islàmica. El jove buscador topa brutalment amb la tragèdia en unes seqüències de gran tensió dramàtica durant l’enfonsament. Després de la tempesta atmosfèrica vindrà la tempesta interior en el petit bot salvavides, amb una meravellosa reconstrucció digital dels diferents animals que acompanyen Pi. Aquí la pel·lícula exigeix a l’espectador una disposició més contemplativa, amb els efectes digitals i tridimensionals del cel estrellat,el mar fosforescent i les seves criatures, així com la misteriosa illa dels suricates.

Es tracta d’una pel·lícula valuosa i recomanable. Planteja de forma valenta les preguntes, construeix la tensió narrativa que busca el sentit quan la innocència sucumbeix, el mal irromp i triomfa una bondat misteriosa. Així mateix, convida a l’admiració davant la realitat, reconstruint digitalment una mirada penetrant i imaginativa que ensenya a contemplar. Tot i que manca autenticitat i compromís, factors que acostumen a sucumbir al desig d’acontentar el públic. Però almenys ens queden ben plantejades les preguntes, que no és poc. (Font: Joves en acció. Secretariat Diocesà de Joventut de Menorca)

Una pel·lícula amb un enigma i un final que ha de ser completat per l’espectador. Quina és la història veritable, la faula o el relat realista? Ets un tigre o una hiena o potser un orangutan o una zebra?

banner veure video firedriv

banner fitxa didàctica

Deixa un comentari