“Rapa Nui”

En aquesta pel·lícula podem comprovar com es va fent cada vegada més complexa la relació de la persona amb allò que entén per divinitat. Tot i així, només és un primer pas que ens porta a parlar de les religions primitives o naturals, unes religions encara molt simples i envoltades d’un aire de màgia i superstició. En aquest cas, el que la pel·lícula recrea, es tracta d’un tipus de religió primitiva que s’anomena “culte als avantpassats”.

Cartell Rapa Nui Rapa nui text

Quan el diumenge de Pasqua de 1722 un navegant holandès descobrí l’illa més remota de la civilització, va veure arbres que ja no existeixen i estàtues gegantesques, testimonis muts d’allò que en el seu dia devia ser una civilització floreixent. Ell la va batejar amb el nom d’Illa de Pasqua, però els seus habitants sempre l’havien anomenat Rapa Nui.

“Rapa Nui”, és la història èpica d’un poble que va luitar per la seva supervivència. La pel.lícula narra els dramàtics esdeveniments que van tenir lloc en aquesta illa remota 42 anys abans de l’arribada de l’holandès. En aquella època, els seus habitants estaven dividits en dues classes : la noblesa, representada pels Orelles Llargues, i els treballadors, representats pels Orelles Curtes, que eren els qui s’encarregaven de construir i traslladar els pesats monolits, anomenats moais, en homenatge a Hotu Matua, el primer colon.

Segons la llegenda, aquest havia de tornar un dia en una canoa blanca per endur-se el seu poble a un món nou, la Terra dels Esperits, i com a avís de la seva promesa, enviava cada any una bandada d’ocells a uns illlots propers a l’illa. Allà és on han d’arribar els representants de cadascun dels clans, que han de competir entre ells a fi d’aconseguir el primer ou d’un dels seus nius i lliurar-lo intacte al seu cap, que es convertirà en l’Home Ocell, el més poderós de Rapa Nui, el nou Ariki Mau.

El rodatge en aquelles terres llunyanes no va ser fàcil. Per filmar en alguns d’aquells llocs declarats monuments nacionals, Reynolds va haver d’obtenir el permís de les autoritats xilenes. A part d’això, s’empraren molts extres i el seu equip tècnic aixecà un poblat polinesi, construint 32 “moai” i confeccionant més de 2000 vestits autòctons.

Enllaços per saber-ne més

L’Illa de Pasqua a la wikipèdia
I si hi vols viatjar
I una web una mica més infantil, però interessant
“Rapa Nui”
fletxa_dretaEl culte als avantpassats
fletxa_dretaLes religions naturals
fletxa_dretaL’animisme
fletxa_dretaEl totemisme

Deixa un comentari