Pere Casaldàliga, les causes i la vida

senseficciolescausesilavida

Pere Casaldàliga, les causes i la vida, és un documental del programa de TV3 “Sense ficció”. Dirigit per Francesc Escribano, aquest treball fa un repàs exhaustiu de la vida, la feina i el pensament del bisbe català Pere Casaldàliga.
La història d’un bisbe rebel al Mato Grosso, al Brasil, enfrontat als poderosos i amenaçat de mort per la seva denúncia social. Aquest Sense ficció s’acosta a la realitat. Pere Casaldàliga parla de les seves causes i de la seva vida, a través d’imatges inèdites rodades per Francesc Escribano en algun dels seus viatges. El film també recupera entrevistes fetes a Casaldàliga al llarg dels anys, entrevistat pel mateix Escribano, per Mònica Terribas i per Jaume Barberà. A través del material recollit s’explica l’evolució del pensament del bisbe i es mostra l’autèntic Pere Casaldàliga.
El documental incorpora imatges del rodatge de la minisèrie, fragments de reportatges que TVC ha realitzat durant aquests 30 anys de vida sobre la figura de Pere Casaldàliga (dos 30 minuts de 1985 i 1992; el programa Paral·lel de 1999, Pere Casaldàliga, militant de l’esperança, de 2005, i el programa Persones humanes de 1995) i també imatges inèdites del bisbe a São Félix d’Araguaia enregistrades pel mateix reporter Escribano l’any 1998, quan el va anar a visitar per escriure el llibre Descalç sobre la terra vermella, en el qual s’ha basat la minisèrie estrenada ahir dilluns. Amb tot aquest material es mostra el pensament del bisbe Casaldàliga, que parla de la seva relació amb l’Església; denuncia la passivitat de les societats desenvolupades davant la situació d’indefensió dels indígenes i dóna arguments per entendre la seva relació amb Catalunya i la seva opció de vida i de lluita contra la injustícia social.

Deixa un comentari