Bwana (1996)

 

Bwana Caratula

Racisme a l’espanyola

En la pel·lícula “Bwana”, una família espanyola formada per Antonio -Andrés Pajares- un taxista, la seva dona Dori -María Barranco- i els seus dos fills decideixen passar un cap de setmana a les platges del sud de la península. Allí, al cap de Gata, prop d’Almeria i davant del continent africà, es troben amb un immigrant africà, Ombassi -Emilio Buale- que tot just acaba d’arribar a la costa després que fos llençat al mar.

Per un moment té por per la seva família però, degut a què han perdut les claus del seu cotxe, es veuen obligats a iniciar poc a poc una conversa més formal amb aquest “ser” que no parla l’espanyol. A mesura que es guanya confiança també guanya terreny la xenofòbia i l’Antonio i la Dori es van convencent que l’única solució és denunciar-lo i expulsar-lo del país.

La primera part de la història va passant sota la veta de l’humor i el cinisme, en to de comèdia moltes vegades, però aquest to va canviant amb l’arribada a la costa de tres skinheads, que faran que aquest matrimoni vegi les coses d’una altra manera, i també els espectadors hauran de donar un gir a allò que estan veient, quan s’adonin que la risa de la primera meitat era també el nostre riure racista.

Qüestionari

Reflexions entorn de la pel·lícula:

  1. Valora com reacciona la família protagonista quan descobreixen l’Ombasi.
  2. Quins tòpics i estereotips sobre els negres es reflecteixen en el seu comportament? T’identifiques amb alguna de les seves actituds?
  3. Quines altres formes de racisme mostra el film? Assenyala les diferències i similituds amb els prejudicis racistes de l’Antonio i la Maria.
  4. Quin sentit té el final de la pel.lícula? És acceptable moralment? És comprensible? Com reaccionarieu en una situació similar?
  5. Fes una valoració de la pel.lícula. Què t’ha semblat?

Encara que la pel·lícula estigui feta el 1996 aquesta és una cruel realitat que passa avui dia. I si no, dóna un cop d’ull a aquestes notícies recollides entre l’agost i setembre de 2013:

immigracio-01 immigracio-02 immigracio-03 immigracio-05
13 immigrants morts
130 immigrants morts
 

banner fitxa didàctica

Deixa un comentari