También la lluvia (2010)

Tambien_La_Lluvia-Caratula

La pel·lícula narra la història de dos amics; Sebastián, un jove director de cine (Gael García Bernal) i el seu productor Costa (Luis Tosar) que s’embarquen per rodar una pel·lícula que mostra a un Cristòbal Colom (Karra Elejalde) com a l’antiheroi de la colonització.

Mentre Sebastián es preocupa per mostrar la història d’un home ambiciós al qual només l’importava l’or, l’esclavitud i el poder, dins de la seva pel·lícula, Costa només vol reduir les despeses del film. Per aquest motiu decideixen rodar a Cochabamba (Bolívia) on compten amb una gran població d’indígenes.

Però el rodatge coincideix amb la famosa “Guerra de l’aigua”, que es va desenvolupar a l’abril del 2000. Una lluita entre el passat i el present, lo real i la ficció, decisions que ens mostren als dos protagonistes enfrontant-se a si mateixos.

Qüestionari

1) En el personatge de Costa podem veure la lluita entre el deure d’un productor, ambiciós per complir amb els resultats econòmics, i el deure d’un ésser humà que ho anteposa tot per salvar una altra persona. Explica en què consisteix exactament aquesta lluita.

2) Tan aviat com esclata la “Guerra de l’aigua”, el desinterès de Costa trontolla i, al mateix temps, les conviccions de Sebastián s’ensorren (comencen un viatge emocional en sentits oposats). Comenta com canvia Sebastián.

3) Els “descobridors” espanyols estaven enlluernats per la verdor, la virginitat, l’or i les riqueses d’aquestes noves terres, d’aquest nou paradís terrenal. Tan enlluernats que acaben explotant i destruint tot el poble indígena. En la pel·lícula es compara, passats 500 anys, amb una nova explotació i violació dels seus drets. En què consisteix aquesta nova explotació moderna i actual?

4) Descriu l’escena de la pel·lícula relacionada amb el rodatge sobre el personatge de Cristòbal Colom que més t’ha impressionat i explica perquè.

5) Comenta el títol de la pel·lícula, què significa exactament?

6) Comenta la imatge de la creu cristiana sobrevolant amb un helicòpter en direcció a la frondositat de la selva. Què ens vol dir aquesta metàfora?

7) El cartell de la pel·lícula porta com a subtítol el següent text: “Algunos quieren cambiar el mundo… pocos quieren cambiarse a si mismos”. Fes-ne un comentari.

8) Et sembla que és correcte incomplir la llei quan es vulneren els drets fonamentals de les persones?

9) Quin personatge de la pel·lícula et sembla més interessant?

¿Con qué derechos les tenéis así de oprimidos, así de exhaustos y así de hambrientos?. Se mueren por vuestra culpa o mejor dicho ¡les matáis!. (Fray Antonio Montesinos en la isla La Española-año 1511)

  ¡Pero está lleno de indígenas hambrientos, ya lo has visto!… “Extras”… ¡miles de extras!.
         (Costa en rodaje película-año 2000)

Seqüència 3

MARÍA [MAKING OF] (se vuelve a Sebastián, mientras le graba) A ver Sebastián, dime una cosa, estamos en Bolivia -no tiene mucho sentido-. Sebastian asiente y, un tanto abochornado, vuelve los ojos hacia el cielo.
MARÍA [MAKING OF] (CONT.) A unos 2.500 metros sobre el nivel del mar, rodeados de montañas y a miles de kilómetros del Caribe. No parece lo más idóneo ¿no?
SEBASTIÁN [señalando a Costa] Este pendejo se cree que Colón llegó en paracaídas….
COSTA ¡Pero está lleno de indígenas hambrientos, ya lo has visto!… “Extras”… ¡miles de extras! COSTA (CONT.) Nada de recurrir a esa mierda de efectos digitales. ¡Quiero poderío, que se vea que nos hemos gastado pasta!
SEBASTIÁN (serio) Esto va a ser una chapuza, Costa, ¿cuántas veces te lo he dicho? ¿No has visto sus rasgos? ¡Son quechuas!
COSTA (sin comprender) ¿Y?
SEBASTIÁN ¡Que son de los Andes! ¿Qué coño hace Colón encontrándose con indígenas andinos? COSTA De los Andes o de donde sea, tío, qué más da, son indígenas ¿no es lo que tú querías?… Sebastián niega con la cabeza.
COSTA. Sebastián, tío, no seas pesado, si son todos iguales…

Per descobrir amb el cinema la vocació cristiana

banner fitxa didàctica

banner fitxa didàctica

banner fitxa didàctica

Deixa un comentari