0. Introducció. Les festes i les tradicions

Les festes i les tradicions

Com es van inventar les festes? Quines festes celebrem? Per què fem aquestes festes i no unes altres? Com podem preparar-les? Com es calculen? Parlar de festa comporta alegria i implica el fet de compartir. També cal obrir-se a la riquesa de la diversitat i observar que al nostre voltant viuen persones que potser tenen altres tradicions i celebren altres festes. Hi ha festes més religioses i altres que no ho són tant.

De totes elles tractarem i aprofundirem en aquesta matèria optativa. D’entrada, però, contestarem el qüestionari següent per fer-nos una idea del que sabem:

Activitat: Avaluació inicial

1. Com definiries què és una festa?

2. Quins elements consideres fonamentals per fer una festa?

3. Fes una llista de festes que coneguis; després digues la data i si és religiosa o no ho és (i, en el cas que ho sigui, anota la tradició religiosa a la qual pertany: cristiana, jueva, musulmana, budista…).

4. Si t’hi has fixat hi ha unes festes que cada any cauen el mateix dia i d’altres que no. Escriu-ne alguns exemples de cadascuna.

5. Saps de què depèn la mobilitat d’aquestes festes? Escriu-ho.

6. Finalment, redacta un text per explicar quines festes celebres a casa i com les celebreu. Quines tradicions teniu?

Formulari de resposta

Altres propostes per a l’optativa

Aproximació a la Bíblia

Conèixer el text bíblic com un dels referents culturals imprescindibles. La Bíblia ha estat la base conceptual de múltiples manifestacions artístiques que s’han anat succeint en el decurs de la història: pintura, música, arquitectura, cinema. Ha inspirat produccions literàries de gran volada i, en certes cultures com l’anglosaxona o la germànica, el paper del text bíblic ha estat de primera magnitud. La Bíblia ha estat vehicle d’expressió i d’identitat del poble jueu però també del cristianisme, i per això s’ha convertit en un dels pilars de la cultura occidental. Avui, qualsevol persona d’una cultura mitjana n’ha de conèixer almenys dos llibres: el Gènesi i l’Èxode.

Hi ha d’altres maneres de viure

Cal saber que en el món no tothom pensa i viu com nosaltres, que hi ha societats senceres que han sorgit damunt d’un referents culturals i religiosos diferents dels nostres. En aquesta optativa farem una aproximació a les grans tradicions religioses del món, des de les monoteistes com l’islam, el judaisme i el cristianisme, fins a les orientals com són l’hinduisme, el budisme i el taoisme. Coneixerem com viuen, què pensen de la mort, com veuen el futur i el progrés i quin és el sentit de la seva vida.

Festes i tradicions

Com es van inventar? Quines festes celebrem? Per què fem aquestes i no unes altres? Com podem preparar-les? Com es calculen? Parlar de festa comporta alegria i implica el fet de compartir. També cal obrir-se a la riquesa de la diversitat i observar que al nostre voltant viuen persones que potser tenen altres tradicions i celebren altres festes. Hi ha festes més religioses i altres que no ho són tant. De totes elles tractarem i aprofundirem en aquesta matèria optativa.

Festes i tradicions fletxa_dretaL’organització del temps fletxa_dretaEl calendari
fletxa_dretaTardor i hivern fletxa_dretaPrimavera i estiu fletxa_dretaAltres festes

Deixa un comentari