Popieluszko. La libertad está en nosotros (2009)

popieluszko caratula

El sacerdot catòlic Jerzy Popieluszko va ser beatificat el 2010 pel Papa Benet XVI. El pare Popieluzko va ser torturat i assassinat per la policia per donar suport al sindicat obrer “Solidaritat”, que s’havia rebel·lat contra el règim comunista polonès. Convertit en un màrtir, el seu coratge i la seva fe van arrossegar a molts compatriotes que van arriscar la seva vida en defensa de la llibertat i la dignitat humana. Per reprimir el moviment, el govern polonès va comptar amb la col·laboració dels serveis d’intel·ligència soviètics.

Narrada amb un estil èpic s’insereix en la història de ficció imatges reals dels esdeveniments viscuts per les lluites obreres del sindicat “Solidaritat” i de les dues primeres visites de Joan Pau II a la seva pàtria. Amb un ritme marcat pel suspens sobre la figura d’aquest sacerdot que va acabar convertit en un heroi de la resistència espiritual i política a la dictadura.

El protagonista està interpretat amb encert per Adam Woronowicz. El procés personal del pare Popieluzko ens permet comprendre com aquest jove de poble i senzilla formació es va convertint en sacerdot i guia espiritual més per coherència que per voluntat pròpia. Així destaca la seva fidelitat a les persones, la seva senzillesa marcada pel sentit de l’humor, el seu coratge malgrat la por i la seva profunda consciència de cercar els camins de Déu. La solidaritat amb els treballadors, la disponibilitat al servei de l’Església, el fort sentit evangèlic que avança cap al perdó i el dolor per la situació d’opressió del seu poble emmarquen les opcions que progressivament el van col·locant en una situació de màxim risc. Així la pel·lícula està marcada pel presagi d’una mort que a l’hora de la veritat es presenta brutal i acarnissada.

banner veure video firedriv

Deixa un comentari