Pere Casaldàliga

Pere Casaldàliga tv

ROMA. CIUTAT DEL VATICÀ. 1988

Cartell Pere Casaldàliga Pere Casaldàliga, bisbe del Brasil, se sotmet a un “examen de fe” davant dels cardenals Gantin i Ratzinger. Les paraules de Casaldàliga durant aquella trobada ens traslladen al Brasil de 1968, per conèixer el perquè i el com de la causa del bisbe.

BRASIL. SÃO FÉLIX. 1968

Pere Casaldàliga arriba a São Félix quan té quaranta anys, ple d’il·lusió i entusiasme, fa molt temps que vol ser missioner i, finalment, el seu somni s’ha fet realitat. Casaldàliga sap que la seva missió serà difícil, sap que haurà de fer front a la misèria, a la malaltia i a l’analfabetisme però ignora que São Felix és una ciutat sense llei, on impera la violència i la corrupció.

Casaldàliga no trigarà a descobrir la terrible situació dels més dèbils: peons que treballen i viuen com esclaus; posseiros (camperols) obligats a abandonar les seves terres i poblats indis en perill d’extinció.

Què ha de fer? Construir la seva església i dedicar-se a batejar i enterrar gent? Tancar els ulls davant del dolor del poble? Casaldàliga entén que la neutralitat és impossible i que, si vol continuar a São Félix do Araguaia, s’ha de posicionar, ha de prendre partit.

Pere Casaldàliga recorre la regió del Mato Grosso per recollir els testimonis dels indis, posseiros i peons, i publicar un informe demolidor.

Els fazendeiros (propietaris dels latifundis), liderats per Armandão, entenen que Casaldàliga els ha declarat la guerra i corren a posar preu al seu cap, però tots els intents per expulsar-lo o per  eliminar-lo fracassen. La gran victòria de Casaldàliga és que els anys han passat i ell segueix vivint a la riba de l’Araguaia.

Basat en el llibre “Descalç sobre la terra vermella” de Francesc Escribano.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s