2. A la recerca de sentit

Trobar sentit és seguir un procés

quadre paraula sentitAcepcions de la paraula sentit. Les dues acepcions principals d’aquesta paraula ens poden ajudar a comprendre més bé el problema que ens estem plantejant.

Trobar un sentit és seguir un procés. Si ens interroguem, doncs, sobre el significat, el valor, l’orientació i la finalitat de la nostra vida, ben segur que ja podrem comprendre en qué consisteix preguntar-se pel sentit de la vida. Tanmateix, la vida no ens mostra pas el seu sentit immediatament. La vida és constituïda d’actes aparentment aïllats, però la totalitat de la vida i el sentit d’aquesta totalitat se’ns escapa. Per això és la mateixa vida que ha de ser interpretada. Cada vida personal és un enigma per descobrir. El nostre esforç ha de ser llegir en la vida per descobrir-ne el sentit.

quadre proces sentit

Trobar un sentit dóna un nou valor a la vida. Quan el sentit es descobreix, la vida es transforma radicalment. Tot adquireix valor i significat. La mirada que es dirigeix al món veu una realitat renovada, i és, sobretot, la pròpia existència la que es viu amb goig i plenitud.

Cançons sobre el sentit de la vida

Conegudes les acepcions de la paraula sentit, analitza aquestes dues cançons. Quin et sembla que és el sentit de la vida que proposen les seves lletres?

“Tormenta en la carretera” “Viatge a Itaca”
Una noticia entre un millón, una persona más que dejó de ser
Al escenario nunca llegará, la carretera roja le quitó la piel
La gente nunca mira hacia atrás y solo vales lo que fuiste capaz de hacer.
En la memoria nada quedará la vida dura sigue sin pensar en ti.
Buscar la gloria con una canción, contar la vida, esperar el amor.
Tener agallas para no caer, luchar sin tregua para ser el mejor.
Destino, distancia, no hay elección.
Esfuerzo, espera, es el precio por llegar a ganar !
Dejarlo todo por salir al camino, cambiar la vida por una ilusión ,
gritar la guerra que te come dentro, vender el alma por el cuadro de honor.
Tendrás dinero, hablaran de ti, serás famoso muchos te envidiaran
Tendrás mujeres en tu habitacion, tendrás un coche que te hará especial.
Verás las cosas con otro color, el horizonte te podrá cegar, te haran la fiesta que soñaste siempre te diran las cosas que quiiste oir.
Mentiras , desprecio, no hay elección. Poderes, dinero, ellos son Dios.
Ideales, principios, es el precio que tendras que pagar.
Una tormenta se desatará, la luz se apagará.
Las promesas volaran y solo te verás. En el suelo el corazón, de fondo tu canción.
Nada tuviste, nada te dieron, tienes que empezar.
Una noticia entre un millón, una persona más que dejó de ser.
Al escenario nunca llegará, la carretera roja le quitó la piel.
Pagar con sangre lo que tanto amaste, recoger las lagrimas de quien te amó.
La carretera jamás perderá, el mundo entero ignora lo que te costo.
Buscar la gloria con una canción, contar la vida, esperar el amor.
Tener agallas para no caer, luchar sin tregua para ser el mejor.
Quan surts per fer el viatge cap a Itaca,
has de pregar que el camí sigui llarg,
ple d’aventures, ple de coneixences.
Has de pregar que el camí sigui llarg,
que siguin moltes les matinades
que entraràs en un port
que els teus ulls ignoraven,
i vagis a ciutats per aprendre dels que saben.
Tingues sempre al cor la idea d’Itaca.
Has d’arribar-hi, és el teu destí,
però no forcis gens la travessia.
És preferible que duri molts anys,
que siguis vell quan fondegis l’illa,
ric de tot el que hauràs
guanyat fent el camí,
sense esperar que et doni més riqueses.
Itaca t’ha donat el bell viatge,
sense ella no hauries sortit.
I si la trobes pobra,
no és que Itaca t’hagi enganyat.
Savi, com bé t’has fet,
sabràs el que volen dir les Itaques.
Ramoncín Kavafis / Lluís Llach
Activitat: Cançó sobre el sentit de la vida

Audició. Repassa la teva discoteca i escull una cançó que t’agradi o que pensis que és apropiada per plantejar aquesta problemàtica. Envia el text, l’enllaç per fer-ne l’audició i ànims per posar-la en comú.

Formulari de resposta

Cinema sobre el sentit de la vida

quadre cine barrio

Argument: Tres nois d’uns quinze anys, un barri perifèric i molt estiu per endavant. Javi, Manu i Rai creixen i parlen de noies, comparteixen secrets i inquietuds però també dificultats, les de no tenir una família amb diners, les de viure lluny del centre, les de veure com les agències de viatges s’omplen d’ofertes de vacances mentre que ells segueixen atrapats dins del seu barri. L’estiu és llarg i ells tenen molt temps lliure, massa com per no posar-se en problemes… Començaran a buscar-se la vida per aconseguir el seu gran somni, sortir del barri i veure el mar.

quadre protagonistes barrio

Activitat: Comentari de la pel·lícula “Barrio”

Fes una petita redacció en què es vegi la relació que hi ha entre un dels personatges i el sentit que hi troben a la vida.

Formulari de resposta

quadre cinema cube

Mentre tant, es van fent algunes preguntes que, aparentment no tenen resposta: Qui ha pogut crear aquest diabòlic laberint i per què ?, qui els ha empresonat dins del dau i amb quina finalitat ? Al mateix temps, els conflictes de personalitat i de lluita pel poder destaquen quan la tensió va creixent en un espai tan reduït. Però una cosa apareix bastant clara: si entre tots no cooperen per descobrir els secrets del seu mortal empresonament, cap d’ells se’n sortirà amb vida. És una història que la podem catalogar dins dels paràmetres del cinema de terror, d’angoixa i de suspens.

Activitat: Comentari de la pel·lícula “Cube”

1. Després de veure la pel.lícula fes-ne una interpretació (que no passi de les deu ratlles).

2. D’alguna manera, hi ha molts aspectes de la pel·lícula que evoquen la vida real. Destaca algunes escenes o idees que, per comparació, et facin pensar en com és la vida, o en el sentit que té per a moltes persones.

Formulari de resposta

slumdog millionaire cartell02

Aquesta sí que ha estat una pel·lícula d’èxit entre el gran públic, a la qual cosa sens dubte ha contribuït el fet de guanyar 8 òscars. El director Danny Boyle, de formació i conviccions cristianes, ha sabut explicar una dura història sobre la superació des de la misèria fins a la victòria. Narrda com un conte de fades, segueix la història de tres nois que neixen a les barraques de Bombai i, com des del protagonisme de Jamal, veuran el triomf de la bondat i l’amor més enllà de la injustícia i la violència. Amb un format innovador, un ritme trepidant i l’encreuament de tres tempos de la història, ens presenta una intriga que mou l’espectador cap a l’esperança i que convida a reconèixer la presència de la Providència que acompanya els esdeveniments, tot respectant la llibertat però alenant la bondat.

Activitat: Qüestionari “Slumdog millionaire”

1. Escull una escena de la pel·lícula on es pugui reconèixer la injustícia i la desigualtat a la qual s’enfronten els nois de cara al seu futur.

2. Sembla que una cosa dolenta pot portar, d’alguna manera misteriosa, a una de bona. Que el desastre es pot trastocar pel poder de la bondat. Identifica una escena en la qual aquestes frases es facin certes.

3. L’encadenament de les preguntes encaixa amb els aprenentatges de Jamal al llarg de la seva vida. Com t’expliques la resposta a l’última pregunta?

4. El que li passa a Jamal és obra del destí (“ja estava escrit”), de la sort o de la llibertat amb què viu la seva vida? Raona la teva resposta.

5. Comenta el següent text de Benet XVI: “A l’igual que la vida de l’home, la llibertat troba el seu sentit en l’amor. Qui és el més lliure? Qui s’estalvia totes les seves possibilitats per por a perdre-les, o bé qui es lliura “decididament” al servei i d’aquesta manera es descobreix ple de vida per l’amor que ha donat i ha rebut?” (Benet XVI, Àngelus, 1 de juliol de 2007)

6. Redacta un text recomanant la pel·lícula.

7. Resumeix amb unes cinc ratlles el seu argument.

Formulari de resposta
icona pdf 50 icona jpg 50 icona pdf 50 icona jpg 50
“Més important que la meta és el camí”, Teodor Suau “El río grande”, Antonio Gala “Més Plató i menys prozac”,de Lou Marinoff “Entre tu y yo”, Andrés Trapiello
fletxa_dretaLa qüestió del sentit
A la recerca de sentit fletxa_dretaEl panorama de respostes fletxa_dretaCançons i vídeos

Deixa un comentari