Advent

Inici del cicle de Nadal

El mes de desembre s’escau la festa més important de l’any: el Nadal. Al camp, el mes de desembre és tingut per un mes de repòs. Es creu que la terra s’adorm i no es desperta fins al febrer, per això no s’hi fa cap feina. Es considera que és el millor temps per trasplantar, podar, empeltar i tallar arbres.

Les ventades són considerades dolentes. Entre els remolins de vent hi ha el follet o el diable. És típic d’aquesta època fer volar estels. També es creia que el diable s’embolicava amb una capa de bufarut per desbaratar el naixement de Jesús. Quan el vent empeny, la gent se senyava, per por que el dimoni no volgués arrabassar-lo i endur-se’l a l’infern. També es creu que surt un estel el primer dia d’Advent i es fon per Nadal a mitja nit, l’estel d’Advent. Altres creuen que resplendeix fins a la candelera (2 de febrer).

Abans del cristianisme hi havia les festes saturnals. Era el temps de Saturn. Saturn era el sembrador, el déu de la llavor (sata), el protector dels camps, que va ensenyar als humans a conrear la terra. Les festes saturnals eren com Nadal i Carnaval a la vegada. Eren les festes de finalització dels treballs del camp, després de la sembra.

Preparació del Nadal

La litúrgia cristiana celebra l’Advent, preparació del Nadal. És el temps previ a l’adveniment o advent del naixement de Jesús. L’Advent és l’inici del cicle de Nadal, i va seguit del Nadal (naixement de Jesús) i de l’Epifania (l’adoració dels mags). És un temps d’espera, un preludi de 4 setmanes de penitència, dejuni i pregària amb què la litúrgia cristiana prepara el Nadal.

Actualment, comprèn el període de temps inclòs dins dels quatre diumenges abans de Nadal i comença pel diumenge més immediat a Sant Andreu (30 de novembre) i el quart abans de Nadal. Sempre s’escau entre el 27 de novembre i el 3 de desembre. Amb el primer diumenge d’Advent comencen les festes del cicle de Nadal. Cada diumenge abans de Nadal, s’encenen espelmes, una per cadascun dels 4 diumenges anteriors al 25 de desembre.

És també típic la corona i el calendari d’Advent. És el moment d’enviar les felicitacions de Nadal. Per portar el compte del curs de l’advent s’havien retallat uns ninots dels emprats per a calcular la quaresma. Solien simular un home amb 5 braços, 5 setmanes anteriors a Nadal. Cada diumenge se’ls tallava un braç i la nit de Nadal en tornar de la Missa del gall se li tallava el darrer i es tirava la resta de la figura al foc amb certa solemnitat.

El calendari d’Advent La corona d’Advent
calendari advent 02 foto corona advent
premsa advent xocolatina 2


premsa advent xocolatina

Deixa un comentari