Les venus prehistòriques

Les Venus són figuretes prehistòriques de dones amb els atributs sexuals molt marcats i sovint en estat de gestació. Mostren la importància de la dona en els rituals prehistòrics.

En gairebé totes elles es ressalten els atributs femeníns, sobretot els relacionats amb els òrgans associats a la fecunditat femenina: grans malucs, pits grossos i ventres abultats. De menys importància és el tractament de les extremitats, que de vegades ni hi són presents. Per tot això, es creu que aquest tipus de figures tenien molta relació amb la fecunditat o maternitat.

Venus de Willendorf Venus de Lespugue
Venus de Willendorf Venus de Lespugue

Aquesta estatueta que es veu en la imatge de l’esquerra és una venus primitiva de la fertilitat.

És la Venus de Willendorf, també anomenada la Dona de Willendorf, i potser és la més coneguda de totes.

Es va trobar en un jaciment prop de Willendorf (Àustria) i està feta amb pedra calcària i pintada d’ocre vermell, fa uns 20 o 25 mil anys. Només medeix uns 11,1 centímetres.

La Venus no és un retrat realista sinó una idealització de la figura femenina, característica que es pot generalitzar a la resta de venus prehistòriques.

La vulva, els pits i el ventre són molt pronunciats, suggerint una forta connexió amb la fertilitat. Els braços, molt fràgils i gairebé imperceptibles, es dobleguen sobre els pits, no té una cara visible i el cap està cobert pel que podrien ser trenes, ulls o un tipus de pentinat.

Fixa’t en què els atributs femeníns relacionats amb la generació estan molt ressaltats.

En aquest tipus d’escultura la dona va ser considerada com a un ésser misteriós que té la missió de propagar l’espècie. Aquest misteri de la procreació va induir als artistes primitius a inspirar-se en ella en les seves representacions.El cicle dona-procreació i fertilitat de la terra, va ser el motiu pel qual es va identificar amb el culte a la mare terra.

Activitats: Una venus del paleolític

A fi d’elaborar un petit catàleg o col·lecció d’algunes venus prehistòriques fes l’activitat següent:

1) Cerca informació sobre alguna venus prehistòrica.

2) Després “copia” la informació més interessant sobre la venus que hagis escollit, així com una imatge seva, en un document word o qualsevol altre document de text. (Atenció que no n’hi ha prou amb “copiar i enganxar” aquesta informació, sinó que l’has de redactar de forma homogènia, fent que es pugui llegir amb fluïdesa, i sense utilitzar paraules que no saps).

3) Busca informació sobre què són les venus prehistòriques, quines característiques tenen, per a què servien, etc… i redacta un text on s’expliqui de manera entenedora.

4) Cerca el link d’una imatge seva, un text explicatiu de la venus que has escollit i un altre text on s’expliqui què són les venus primitives.

Formulari de resposta

Enllaços per saber-ne més

fletxa_dreta“A la recerca del foc”
fletxa_dretaEvolució humana i fet religiós
Les venus prehistòriques
fletxa_dretaEl naixement del fet religiós

Deixa un comentari