1. Mirant el nostre món

banner transformar 1

Hola! En aquesta matèria optativa de tercer que avui encetem ens preocuparem de donar una mirada al món que ens ha tocat viure. I ho podem fer des de diferents perspectives: social, natural, cultural i ètica.

  1. Així, amb una mirada social i partint de fonts estadístiques ben reconegudes constatem que la injustícia i la desigualtat són signes distintius del nostre món, i que cotes de benestar aconseguides en alguns països tendeixen a debilitar-se en aquests, en lloc de generalitzar-se en altres països. Les noves tecnologies i amb elles la globalització han impulsat importants canvis i, malgrat l’increment de productes i de riquesa no s’han reduït les desigualtats socials i econòmiques, més aviat al contrari. La globalització ha obert les portes als rics, esdevenint més rics, i ha tancat les portes als pobres, esdevenint més pobres; i les noves tecnologies, que podrien afavorir a tothom, han protegit els globalitzadors, no els globalitzats.
  2. L’increment de producció i el corresponent estímul pel consum ha transformat el nostre món social en un enorme mercat, i al mateix temps ha transformat el nostre món natural, el nostre planeta en un cos explotat i contaminat. Una mirada natural o ecològica ens porta a considerar que el nostre planeta, com no havia passat mai, ara és vulnerable; l’afany desmesurat de benefici econòmic no ha considerat la necessitat de respectar el medi ambient, creient que el planeta podia assumir qualsevol excés. Constatem un enorme menyspreu per les altres formes de vida del planeta i pel mateix planeta.
  3. I que ens deixa entreveure una mirada cultural? Per una banda, un primer món amb grans possibilitats culturals però inundat d’informació sovint irrellevant, en el que l’educació i el coneixement només aparentment ocupen un lloc prioritari; per altra banda, un altre món mancat d’accés als més bàsics recursos educatius, encara amb una part de la població analfabeta. La tercera revolució industrial, la fonamentada en la informàtica i les telecomunicacions, han engrandit l’abisme entre el món que té accés a tot tipus d’informació i coneixement i el món que no.
  4. I si contemplem el món amb una mirada ètica, una mirada que engloba les altres mirades, es desperta el desig d’un món molt millor. Si els mercats o els interessos particulars tenen la darrera paraula, si no hi ha ideals superiors que guiïn les accions humanes, no ens ha d’estranyar que la conquesta de la igualtat i de la justícia siguin objectius difícils i llunyans.

Aquestes mirades crítiques no han de ser paralitzadores sinó estimuladores i inspiradores d’actuacions. Sovint s’oblida el molt que s’ha aconseguit, cosa que ens fa pensar en el molt que encara es possible conquistar. S’ha aconseguit que la democràcia hagi anat guanyant terreny, fent-se sentir la veu de molts pobles; s’ha aconseguit l’afirmació de la llibertat personal, permetent als individus traçar més les seves vides; s’ha avançat en el reconeixement dels drets de les dones, molt temps anhelats; l’esperança de vida s’ha incrementat en els països en via de desenvolupament; la mortalitat infantil, en mig segle, s’ha reduït a la meitat en els països en via de desenvolupament. Tots aquests èxits s’han de mantenir i generalitzar, però tenen al seu costat fracassos que cal superar si volem aconseguir el gran repte de la pau al món.

Nosaltres posarem l’accent en l’última d’aquestes mirades perquè creiem que és important tenir sempre al nostre horitzó el desig de fer que el món sigui un lloc millor per a tots. Aquest, recordem-ho, va ser l’objectiu que es va proposar Vicenç Ferrer i la seva fundació amb el seu treball a Anantapur, i del qual hem manllevat la frase que ha servit per posar un títol aquesta matèria optativa:

FVF

Activitat 0: Comenta el títol d’aquesta matèria optativa.

formulari

Activitat 1. En el vídeo següent, el mateix Vicenç Ferrer ens parla de la importància de practicar el bé, de l’acció bona, com a eina cabdal per aconseguir que la societat sigui cada cop més humana. Després del visionat fes-ne un comentari (clicant la icona del costat s’obrirà el formulari).

Posa’t a prova. A través d’aquest joc podràs saber fins a quin punt estàs al corrent del que passa al món, o si tens prou informació o coneixements sobre el grau de desigualtats i injustícies amb què encara viuen la major part de les persones del planeta.

Un joc perillós

Informa’t (i): Estar ben informat és el millor principi i la forma més adient de prendre consciència de l’estat del món. Pots llegir les revistes que editen les diferents ONG per conèixer com viuen algunes comunitats i per aprofundir més en les desigualtats. Per als que vulguin encara filar més prim, l’ONU publica cada any l’Índex de Desenvolupament Humà, una molt bona eina per prendre el pols a les relacions Nord-Sud. Seguint amb la lectura, existeixen tota una sèrie de llibres sobre temes de cooperació i solidaritat. Per facilitar-te les coses, l’editorial Icaria és un bon principi i ofereix molta varietat de temes. Pel que fa al món audiovisual, a Btv s’ofereix un programa dedicat a la solidaritat (que també s’emet per altres televisions locals), mentre que a La 2 i al Canal 33 hi ha diversos programes dedicats al coneixement d’altres cultures.

A la xarxa hi ha un munt de webs que ens ajuden a ser més conscients de la nostra realitat i que presenten propostes realistes de treball a fi d’aconseguir un canvi en les situacions. Aquí en tens alguns exemples: Pobreza cero, Quien debe a quien?, No et mengis el món, Buen café, Armas bajo control, però n’hi ha moltes més.

formulari

Activitat 2. Cerca a internet alguna plana web que ens ajudi a mirar el món amb més coneixement de causa, que et parli d’alguna situació de desigualtat i injustícia, que et doni consells per millorar les coses o que expliqui algun projecte social.

21-dias

Deixa un comentari