Kadosh (1999)

Kadosh - dvd

Meir i Rivka viuen en un barri jueu ultra ortodox de Jerusalem, porten deu anys com esposos però no poden tenir fills. A causa de la tradició i a la pressió del rabí de la comunitat, Meir es veu obligat a repudiar la seva dona per no poder donar-li fills. Alhora, Malka, germana de Rivka, està enamorada de Yaakov, que decideix abandonar la comunitat, i per decisió del mateix rabí, Malka és obligada a casar-se amb Yossef, braç dret del rabí.

L’acció se situa al barri jueu ultra-ortodox de MEA SHAERIM a Jerusalem. Aborda el tema de la religió (-Kadosh-sagrat). “Quan entres al barri descobreixes una altra forma de viure, una altra roba … A més es protegeix del turisme amb cartells”, declara Amos Gitai …

És també una pel·lícula sobre el lloc de la dona. El poder religiós és un poder exercit pels homes. A la pel·lícula hi ha dues dones que qüestionen la legitimitat de la forma d’actuar dels homes que obeeixen els manaments de la religió. Planteja el conflicte entre individu i comunitat. Tot el que facilita la regeneració d’aquesta comunitat és vist de forma positiva, el contrari queda descartat. Però les dues dones protagonistes plantegen dos camins: Malka, la ruptura; i Rilka, la reclusió. Dins la comunitat es viurà en conflicte el seu amor a Déu i el seu amor al seu marit. En aquesta situació aquesta frase resumeix la vivència: “Les dones ploren fins quan dormen”. (Font: Kadosh. Los riesgos del fundamentalismo. Ágora RIIAL)

banner veure video vk

Deixa un comentari