El totemisme

TotemEl totemisme és un sistema d’organització de la societat i de les creences propi d’algunes societats estructurades en clans. En aquestes societats, cadascun dels clans practica el culte a un o més tòtems. Consisteix en un conjunt de creences i pràctiques basades en l’afinitat mística o sobrenatural entre un individu o un grup humà, per una banda, i determinats animals, plantes, objectes o fenomens naturals, per l’altra. En línees generals el totemisme es definiria per la idea de reconèixer com avantpassat mític d’un grup humà a un animal determinat.

Un tòtem és un animal o bé un objecte natural que és considerat en la mitologia d’algunes tribus i cultures símbol protector de la tribu o de l’individu, i a vegades també representa l’avantpassat o el progenitor.

Concretament, la paraula “tòtem” procedeix del terme “ototeman” (que es pot traduir per “la seva companya”, “el seu soci”), relacionada amb la paraula “dotem” dels indis Ojibwa nordamericans, perquè va ser en aquesta tribu on es va observar per primera vegada el fenomen del totemisme. En aquesta llengua, la paraula “dotem” defineix la relació sociològica entre dos persones.

Sobretot són els animals i les plantes qui constitueixen el tòtem. La funció que compleix dins del grup és la de donar-li cohesió ja que permet a l’individu tenir una millor comprensió i expressió de la realitat social que l’envolta i de la diferenciació de clans i de rols.

El pal totèmic és un tronc d’arbre tallat sense branques, esculpit, pintat i plantat damunt del sòl. Es decorava sovint amb motius animals variats (com àligues, bisons, ossos, llops, corbs, cavalls, salmons, i orques) i figures humanes. Era la representació i record dels avantpassats de la tribu així com dels animals als quals estaven relacionats genealògicament, també tenia la finalitat de foragitar els mals esperits quan es col·locava davant del tipi o tenda índia de forma cònica.

Enllaços per saber-ne més

Quin és el teu tòtem?

fletxa_dreta“Rapa Nui”
fletxa_dretaEl culte als avantpassats
fletxa_dretaLes religions naturals
fletxa_dretaL’animisme
El totemisme

Deixa un comentari