Mapamundi grans religions

La religió ha estat present en totes les cultures i civilitzacions de la història de la humanitat. Algunes d’aquestes religions s’han conservat al llarg dels temps i encara tenen un nombre important de seguidors. Són les que reben el nom de grans religions. Les religions del món es poden classificar, atenent el lloc on s’han originat, en tres grups:

Religions primitives: són les de les tribus de cultura i civilització més primitives (especialment d’Àfrica i Oceania). També existeixen en alguns indrets dels Estats Units, els Andes, la Sibèria, I’Índia, etc.

Religions de l’Extrem Orient: hinduisme, budisme, confucianisme, taoisme, sintoisme, etc. S’han desenvolupat especialment a l’Àsia, a la zona que va des de l’Índia fins a Corea i el Japó.

Religions monoteistes (d’un sol Déu): judaisme, cristianisme i islam. S’anomenen d’aquesta manera perquè creuen en un Déu únic, creador de l’univers i de la vida, enfront d’altres religions que són politeistes (creuen en diversos déus). Aquestes tres religions monoteistes estan connectades entre si, ja que pertanyen al mateix entorn cultural i han nascut a l’Orient Mitjà, concretament als actuals estats d’lsrael i I’Aràbia Saudita. També s’anomenen religions profètiques.

Importància en el món actual. Si considerem el nombre de seguidors, la religió més important del món és el cristianisme (1.900 milions). El cristianisme es troba dividit en tres grans grups: Els catòlics (960 milions), que estan presents, amb més o menys força, a gairebé tots els països del món. Tenen el centre espiritual a Roma. Els protestants (460 milions), que es troben principalment a l’Europa del nord i central, i als Estats Units. Es van separar de l’Església catòlica al segle XVI. I els ortodoxos (215 milions), que s’estenen principalment per l’Orient Mitjà, Grècia i els països de la CEI (Comunitat d’Estats Independents). Es van separar de l’Església catòlica al segle Xl.

El cristianisme és la religió que més ha influït en la civilització occidental (Europa i Amèrica). L’islam s’estén per una àmplia zona que va, per l’est, des del nord d’Àfrica fins a l’Índia, i pel nord, fins als Urals. És la segona religió en ordre d’importància, després del cristianisme. Es calcula que té 950 milions de seguidors. Té una enorme influència en els països on és la religió majoritària, tant en la cultura com en els costums.

Així com el cristianisme s’ha estès per tot el món, les religions de l’Extrem Orient no han guanyat influència fora dels països on van sorgir: l’hinduisme (750milions) està implantat gairebé exclusivament a l’Índia i països limítrofs; el budisme, el confucianisme, el taoisme i el sintoisme es troben al centre i al sud-est asiàtic, a països com ara el Tibet, la Xina, Corea, Tailàndia, Myanmar (Birmània), el Japó, etc. És molt difícil determinar el nombre de seguidors que tenen. Les religions primitives, malgrat tenir certes semblances entre si, són molt diverses, ja que representen l’esperit i la cultura de cada tribu. La influència d’aquestes religions ha quedat reduïda a les zones de cultura més primitiva del planeta. És difícil de determinar el nombre de persones que les practiquen, però es calcula que són uns 100 milions.

mapareligions01 Religions del mn
mapareligions02 Mapa mut poltic del mn3

Veure d’altres mapes sobre les religions del món

Deixa un comentari